Ρίγανη


Η Ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Τα άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως την περιοχή.

Η εταιρεία το Βουνό μας καλλιεργεί εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικών αρωμάτων ρίγανη σε ιδιόκτητες εκτάσεις σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Το μυστικό μας απλό, είμαστε στην πλούσια Ηπειρωτική γη , εδώ που η ίδια η φύση δημιουργεί. Δική μας αποστολή είναι η φροντίδα των φυτών ώστε να πάρουμε το μέγιστο αυτού που η φύση δημιουργεί και να σας το προσφέρουμε.

Η ρίγανη είναι το βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στη μαγειρική σε σάλτσες, σούπες, ψαρικά, κρέατα, πίτες κ.ά. Έχει πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει διεγερτικές ιδιότητες γι’ αυτό συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Συνίσταται επίσης σε νεαρά κορίτσια καθώς διευκολύνει την έλευση της έμμηνου ρήσης.

Τονώνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ενώ είναι επίσης και διουρητικό.

Χρησιμοποιείται ακόμη σε περιπτώσεις οξέων και χρόνιων ρευματισμών. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συγκεντρώσεών της σε θυμόλη και καρβακρόλη. Τέλος το έγχυμα από ρίγανη βοηθάει στην υπέρταση και στην αρτηριοσκλήρυνση.